CELEBRACIÓ DEL CENTENARI

El Gran Teatre d’Alzira i el seu aniversari.

Durant el període del tancament del Gran Teatre ocasionat per la pandèmia de la Covid-19 (març 2020-setembre 2021), l’Ajuntament d’Alzira amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura i de la Diputació de València ha destinat al voltant de 500.000 € per a reformar, millorar i actualitzar les seues instal·lacions i ha renovat el seu aspecte amb la incorporació de les arts plàstiques i decoratives. 

    En la part interior s’han reformat els banys, els camerinos i diverses intervencions, que el públic no veu, però molt necessàries com són les instal·lacions de l’aire condicionat, una línia de vida, els mecanismes de tramoia, la barana de seguretat a la pinta, nou quadre elèctric, il·luminació led, sol de l’escenari, pintura, nova retolació i reparació de les llums de sala. 

En la part exterior s’ha pintat la façana, hi ha una lona commemorativa del centenari, nova senyalèctica, il·luminació led als balcons i les finestres i una marquesina a la taquilla.

A la part lateral de l’edifici, sobre les sis falses finestres, l’artista valencià Paco Roca ha realitzat sis il·lustracions que representen: el teatre per a adults, el teatre infantil, la dansa, la música, les nostres festes i el públic. 

A la part posterior, sobre les tres falses portes, l’artista alzireny Toni Espinar ha pintat tres murals que mostren l’ambient al camerino, el treball dels tècnics i una visió del teatre des de l’escenari.

La Comissió Centenari del Teatre d’Alzira ha dut a cap una gran varietat d’intervencions per a difondre la història de l’edifici i els  nombrosos actes que s’hi han realitzat, però també per a fomentar l’assistència als veïns i visitants, que poden gaudir d’una programació plural, variada i de qualitat.  Aquestes en són algunes: 

  • La felicitació de Nadal 2020 de l’Ajuntament d’Alzira. L’artista Paco Roca dibuixa el Gran Teatre en temps de pandèmia amb personatges que mostren el poder de la fantasia i de la cultura.
  •  La maqueta de la caixa escènica del Gran Teatre realitzada per Javier Benavent en format de retallable amb diversos telons.
  •  El quadernet didàctic Descobrim el Gran Teatre dirigit als escolars, que podran conèixer l’edifici i el món de les arts escèniques a partir d’uns jocs de llengua. Text elaborat per Marina Pascual Perepérez.
  • El llibre Gran Teatre d’Alzira. 100 anys amb tu. La professora Inés Orts Cebolla  exposa les diferents etapes per les quals ha passat aquest edifici, inclou anècdotes i una selecció de fotografies i de documents representatius.
  • L’exposició Centenari Gran Teatre  a la Casa de la Cultura que mostra cinc panells temàtics, fotografies, cartells, programes de mà, publicacions, documents, objectes… A més el ninot de falla, Homenatge al teatre, realitzat pels germans Parra i l’escultura ceràmica Homenatge a les arts escèniques que ha creat Ana Alcover.
  • Publicació de dos calendaris.  El calendari del MUMA 2021 dedicat al centenari del GT amb 13 fotografies de la seua trajectòria i el Calendari Escolar que conté els 13 dibuixos guanyadors del XIII Concurs de Dibuix S’alça el teló, editat en col.laboració amb Onda Cero La Ribera-Europa FM.
    •  El Gran Teatre com a tema dins dels XXXIII Premis Literaris Ciutat d’Alzira.  Activitats: el V Concurs de redacció juvenil (Històries per a representar… S’alça el teló!), XXVI Concurs escolar de dibuix (100 anys del Gran Teatre), el SERVAL ha realitzat la Campanya del Sucre Dones que han actuat al Gran Teatre i per a la Campanya dels Aparadors Literaris ha imprés unes bosses amb lèxic teatral. El programa de les Jornades Culturals inclou una visita guiada al GT, la conferència La lectura més enllà de la lectura de Cristian Olivé i la taula redona Un passeig pel GT (Aureliano Lairón, Alfonso Rovira, Jordi Verdú, Inés Orts i Rosana Mira).
  • Altres objectes promocionals: un gobelet, una estoreta, una samarreta, un quadernet… a més d’un logotip i de la nova web granteatrealzira.es que contindrà tota la programació, la venda d’entrades…

 

El Gran Teatre d’Alzira i la seua programació.

El 29 de setembre de 1921 s’inaugurava el coliseu amb la posada en escena de l’opereta Maruxa, d’Amadeo Vives. En aquell temps també funcionaven el Teatre Giner i el Cine Serrano a Alzira.  Inicialment el seu ús era la celebració de concerts a càrrec de bandes de música i d’orquestres que amenitzaven revetlles, festes i balls que tenien lloc on és l’actual pati de butaques. També s’hi muntà un ring per a fer vetlades de boxa.

Altres gèneres musicals que comptaven amb gran acceptació popular foren les sarsueles, les operetes, la revista, les agrupacions corals i els balls regionals. L’any 1940 es va estrenar la sarsuela La que iba a la verbena, lletra de l’alzireny Manuel Just i música de Juan Magraner.

El cinema -mut, en blanc i negre, precedit del NO-DO- tingué una gran acollida entre el públic. L’11 de febrer de 1955, s’hi exhibix, per primera vegada a Alzira, una pel·lícula en cinemascop. 

Per una altra part, el teatre popular – les peces valencianes o sainets- va comptar amb una gran acceptació i va generar un gran planter d’actors i actrius locals aficionats. Els Jocs Florals i els certàmens poètics en valencià permetien que els mantenidors exaltaren les seues regines i les dames. 

Amb el pas del temps s’han realitzat una gran varietat d’espectacles i de gran qualitat relacionats amb totes les arts escèniques i musicals. Sobre el seu escenari han actuat artistes, companyies, bandes i músics locals, nacionals i internacionals de prestigi que han contribuït a enriquir la vida dels alzirenys i les alzirenyes. 

La programació cultural, actual, que ofereix el Gran Teatre no té res a envejar a la que realitzen altres teatres valencians. Estos en són alguns exemples: 

Alguns artistes i companyies que han actuat al Gran Teatre d’Alzira.

En els seus inicis hi actuaren els artistes locals Mari Carmen Solves, Ana Maria León, Guillermo Palomar,Vicente Aledón, Enrique Pellicer…

Cantants i grups de la categoria d’Antonio Machín, Los Tres Sudamericanos, Raphael, Maria Dolores Pradera, Concha Márquez Piquer, Lolita, Loquillo, Presuntos Implicados, Charo Reina, Elsa Baeza, Pablo López, David Bisbal, Marlango… 

En la nostra llengua: Raimon, Lluís el Sifoner, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Els Pavesos, La Trinca, Al Tall, Paco Muñoz, Pep Gimeno Botifarra, Aitana Ferrer, Andreu Valor, Joan Améric, Ona Nua…

 Actors i actrius locals com Elisa Ramírez, Carles Alberola, Àlex Gadea, Rosana Mira, Guille Zabala… i els actors i actrius que han nascut en  Tarumba Teatre… i els valencians Alfred Picó, Carles Sanjaime, Pep Cortés, Josep Manel Casany, Sergio Caballero, Rebeca Valls, Mamen Garcia, Cristina Plazas, Neus Agulló, Iolanda Muñoz, Lola Moltó…

Actors i actrius nacionals de la talla de Pepe Rubianes, Jesús Guzman, Pedro Osinaga, Antonio Ozores, Gemma Cuervo, Fernando Guillem, Ana Mariscal, José María Rodero, Rafaela Aparicio, Charo López, Núria Espert, Las Veneno, Las Hurtado, Bibi Andersen, Rossi de Palma, Arévalo, José Sacristan, Máximo Valverde, Lola Herrera, Verònica Forqué, Ana Diosdado, Pepe Sancho, Emilio Gutiérrez Caba, Maria Galiana, Juan Echanove, Concha Velasco, Francisco Tejero, Aitana Sánchez-Gijón, Rafael Álvarez el Brujo… 

Companyies de teatre com Els Joglars,  Dagoll-Dagom, Comediants, Pluja Teatre, Bambalina Titelles, Vol Ras, Tricicle, L’Horta, La Dependent, Yllana… Sense oblidar grups tan nostres com la Tarumba, Suc de Teatre i Albena Teatre.
Companyies de dansa com el Ballet Nacional de Cuba, Ananda Dansa, Maduixa, Companyia Nacional de Dansa Conservatori Professional Dansa València…  

ARTICLES D’OPINIÓ